A nyugdíj összegét meghatározó tényezők 2024-ben

A 2024. évi nyugdíjszámítás új eleme a valorizációs szorzószámok bevezetése, amelyek jelentős hatással vannak a nyugdíj összegére. A nyugdíjba vonulás időpontjának megválasztása több tényezőtől is függ, és fontos szempont lehet a nyugdíj összegének nagysága is.

A nyugdíj megállapításának időpontja döntő lehet a nyugdíj összegének szempontjából. Az Adó Online felhívja a figyelmet arra, hogy már most eldönthető, mikortól kérjük az öregségi nyugdíjat. A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény értelmében öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki betöltötte a rá irányadó öregségi nyugdíj korhatárt és legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik.

Az öregségi nyugdíj korhatárai évről évre változnak, például aki 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. napig várhat, míg a 1957-ben vagy azt követően születetteknek a betöltött 65. életévig kell várniuk. 2024-ben az 1959-ben született személyek töltik be a nyugdíj korhatárukat.

Öregségi résznyugdíjra az jogosult, aki a születési évének megfelelő öregségi nyugdíj korhatárt betöltötte, és legalább tizenöt év szolgálati idővel rendelkezik. Azonban, ha lehetőség van rá, érdemes törekedni a teljes nyugdíjhoz szükséges húsz év szolgálati idő megszerzésére.

A nyugdíj megállapításának időpontja jelentős különbségeket eredményezhet a nyugdíj összegében. Ha valaki 2023-ban vonul nyugdíjba, akkor a 2023. évi szabályok szerint számítják ki a nyugdíját, és már részesül a 2024. évi januári nyugdíjemelésben, valamint a tizenharmadik havi nyugdíj 2024-ben esedékes összegében. Ha viszont 2024-ben vonul nyugdíjba, akkor a 2024. évi szabályok szerint történik a nyugdíjszámítás, és az éves januári rendszeres nyugdíjemelésben először csak 2025-ben részesül.

A valorizációs szorzószámok, amelyek a nyugdíj-megállapítást megelőző év kereseti szintjéhez igazítják a korábbi évek kereseti adatait, évente kerülnek meghatározásra, és jelentős mértékben befolyásolják a nyugdíj összegét. Ezeknek a szorzóknak a közzététele már megtörtént, így pontosan kiszámítható a 2024-ben megállapított nyugdíj összege.