A holland kormány szembe mehet a Facebookkal

A holland kormány fontolóra vette, hogy megszünteti a Facebookon lévő fiókjait, miután a holland adatvédelmi hatóság figyelmeztetéseket adott ki a platform adatvédelmi kockázataira vonatkozóan.

A holland adatvédelmi hatóság (DPA) arra figyelmeztette a holland belügyminisztériumot, hogy ne támaszkodjon a Facebook-oldalakra a polgárokkal való kommunikáció során, amíg nem tisztázódik, hogy a Facebook hogyan használja fel a kormányzati oldalakat látogató emberek személyes adatait. A holland kormány azt várja a Meta-tól, a Facebook anyavállalatától, hogy „a lehető leghamarabb, legkésőbb a nyári szünet előtt” tisztázza az aggályokat, mondta Alexandra van Huffelen, a holland digitalizációért felelős miniszter.

Aleid Wolfsen, a holland adatvédelmi hatóság elnöke szerint a kormányzati oldalakat látogató embereknek biztonságban kell érezniük személyes és érzékeny adataikat. Matthew Holman, a Cripps ügyvédi iroda technológiai, adatvédelmi és AI-partnere úgy véli, hogy a DPA tanácsa tovább erősíti az európai szabályozók és a Meta közötti bizalmatlanságot.

A Meta szóvivője, Matthew Pollard szerint azonban a tanácsadás alapjául szolgáló értékelés alapvető félreértéseket tartalmaz a termékeik működésével kapcsolatban. A szóvivő kijelentette, hogy a Meta minden termékét úgy alakítja ki, hogy azok megfeleljenek a jogszabályoknak, és készen állnak a kormánnyal való együttműködésre annak érdekében, hogy a közösségi médiát az emberekkel való kommunikációra használhassák.

A holland kormány által fontolgatott Facebook-használati tilalom rámutat az adatvédelmi aggályok miatt kialakult feszültségre az európai szabályozók és a Meta között. A holland tisztviselők először két éve kezdtek felvetni adatvédelmi aggályokat a kormány Facebook-oldalai kapcsán, miután az adatvédelmi hatóság több jelentős adatvédelmi kockázatot is feltárt. Az államtitkár bejelentette, hogy a kormány – ami jelenleg ügyvivő, és a tavaly novemberi választások után megalakuló kormány megalakulásáig vezetik az országot –, tárgyal a Facebookot tulajdonló Meta anyacéggel, hogy a Facebook Pages nevű termékük kapcsán vegyék figyelembe a holland adatvédelmi hatóság megállapításait.