Apple alkalmazások eltávolítása Kínában

Peking fokozza az internetes cenzúrát, és az Apple-t arra kényszerítette, hogy távolítsa el több népszerű üzenetküldő alkalmazást az App Store kínai kínálatából.

Kína nemzetbiztonsági okokra hivatkozva szólította fel az Apple-t, hogy az App Store-ból eltávolítsa a WhatsApp, a Threads, a Signal és a Telegram alkalmazásokat, így azok a kínai felhasználók számára nem érhetők el. A The Wall Street Journal értesülései szerint az Apple eleget tett a kínai hatóságok kérésének.

Az Apple szóvivője szerint a cég köteles betartani azoknak az országoknak a törvényeit, ahol működik, még ha nem is ért egyet azokkal. A tiltott alkalmazások globálisan mintegy 3 milliárd felhasználóval rendelkeznek, és Kínában csak virtuális magánhálózat (VPN) használatával érhetők el, amivel megkerülhető a Nagy Kínai Tűzfal.

A The Wall Street Journal forrásai szerint a WhatsApp és a Threads eltávolításának oka az lehetett, hogy ezeken az alkalmazásokon keresztül negatív megjelenítés érte Hszi Csin-ping elnököt, bár az Apple ezt nem erősítette meg. A kínai kormány 2023 márciusában rendelkezett arról, hogy minden alkalmazást regisztrálni kell a fejlesztőknek a kínai hatóságoknál, és amelyek ezt nem teszik meg, azokat ki kell zárni a piacról.

Az Egyesült Államok és Kína közötti feszültség tovább növekszik, mivel az USA-ban tervezik a TikTok betiltását, ami jelentős következményekkel járhat. A SensorTower elemzése szerint az elmúlt évtizedben több mint 170 millió alkalommal töltötték le Kínában az Instagramot, a Facebookot, a YouTube-ot és a WhatsApp-ot az Apple App Store-jából, és ezek az alkalmazások fontos szerepet játszottak a 2022 végén kirobbant Covid-szabályok elleni demonstrációkban.

Az Apple jelentős mértékben függ Kínától, hiszen az iPhone-ok jelentős részét ott gyártatja, bár az elmúlt években megkezdődött a termelés áthelyezése Indiába.