Indonéziai vulkánkitörés miatt evakuáltak

Indonéziában a Ruang hegy vulkánjának szerdai kitörése következtében több mint 2100 embert kényszerítettek lakóhelyük elhagyására, és egy nemzetközi repülőteret is le kellett zárni a hamu miatt.

Szerda óta zajlik az indonéz Ruang hegy vulkánjának kitörése, ami miatt a helyi hatóságok több mint 2100 embert evakuáltak Celebesz szigetéről. A környék lakóit a hamu, a sziklák, a forró vulkáni felhő és a szökőár jelentette veszélyek miatt kellett biztonságos helyre költöztetni.

A helyi döntéshozók aggodalmát fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a vulkán egy része a tengerbe omolhat, ami szökőárt okozhat. Egy ilyen esemény már megtörtént az 1871-es kitörés során. A szökőár veszélye miatt a Tagulandang-szigeten élőket Manadoba szállították, ami távol esik otthonuktól, körülbelül hat órányi hajóútra.

A kitörés következtében a környéket vastag hamuréteg borítja, és a levegőbe emelkedő szikladarabok több háztetőt is megrongáltak. A helyi szakemberek péntek délután óta legalább három kitörést észleltek, amelyek magassága elérte az 1200 métert.

A hatóságok több mint 11 ezer embert szólítottak fel, hogy hagyják el otthonaikat, mivel a hamu terjedése fenyegeti Manado városát és Észak-Minahásza régiót. Az embereknek megtiltották, hogy megközelítsék a vulkán 9 kilométeres körzetét.

A vulkáni hamu miatt átmenetileg lezárták a Manadoban található nemzetközi repülőteret is, amely a vulkántól kevesebb mint 100 kilométerre helyezkedik el.