Ukrajna energetikai létesítményeket támadott 8 orosz régióban

Ukrajna hajnalban nyolc orosz régiót támadott drónokkal, az orosz légvédelem 50-et lelőtt, és a célpontok nyilvánvalóan energetikai létesítmények voltak – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz légvédelem 26 drónt az ukrán határ közelében fekvő Belgorodi terület felett lőtt le. Egy rakétacsapás következtében két ember életét vesztette, egy nő törött lábbal és egy férfi, akiknek a házát tűz pusztította el – tájékoztatott Vjacseszlav Gladkov, a terület kormányzója.

A közigazgatási vezető később hozzátette, hogy egy várandós nő is meghalt a magzatjával együtt egy kórházban, Sebekino járásban, miután egy aknatámadásban megsebesült. A Novaja Tavolzsanka falu elleni aknatámadásban további három ember is megsérült.

Délután az orosz védelmi tárca szerint további három drónt lőtt le az orosz légvédelem a Belgorodi terület felett.

Ukrán drónokat semmisítettek meg a nyugat- és dél-oroszországi Brjanszki, Kurszki, Tulai, Szmolenszki, Rjazanyi és Kalugai területek felett is, valamint Moszkva térségében. A Kalugai terület közigazgatási vezetője, Vlagyiszlav Sapsa közölte, hogy egy dróntámadásban kigyulladt egy elektromos transzformátor. Brjanszki és szmolenszki kormányzók, Alekszandr Bogomaz és Vaszilij Anohin is tüzekről számoltak be üzemanyag-raktárakban és energetikai létesítményekben.

Olajra mennek

Az elmúlt hónapokban az ukrán dróntámadások elsődleges célpontjai az orosz kőolaj-finomítók és terminálok lettek a több mint két éve tartó háborúban. Ukrajna az év eleje óta célzottan támadja az orosz olajfinomítókat, ezzel próbálja csökkenteni Moszkva energiabevételeit és a hadseregre fordítható forrásait, valamint a hadiipart szolgáló létesítményeket is intenzívebben támadja.

Kijev hivatalosan nem erősítette meg, de nem is cáfolta az oroszországi kőolaj-finomítók elleni támadásokat, csak annyit közölt, hogy ezek a létesítmények legitim célpontok, mivel az orosz katonai erőfeszítéseket támogatják.

Orosz légitámadások Ukrajnában

Közben Ukrajnában is folytatódtak az orosz légitámadások. Két ember meghalt, két másik pedig megsebesült egy orosz légitámadásban, ami az orosz határtól kb. 5 kilométerre fekvő, északkelet-ukrajnai Vovcsanszk várost érte. A Harkiv megyei ügyészség szerint közvetlen csapás ért egy 9 szintes lakóházat, ahol egy nő és egy férfi, mindketten 61 évesek, megsebesültek. Más városrészekben meghalt egy 50, illetve egy 84 éves férfi.

Oroszország legalább hét rakétával támadta Ukrajnát az éjszaka, ezek közül kettőt az ukrán légvédelem lelőtt. Az észak-ukrajnai Szumi megyében fekvő Sosztka városban robbanások hallatszottak már azelőtt, hogy légiriadót rendeltek el. Délután Poltava, Szumi és Csernyihiv észak-ukrajnai megyékben volt légiriadó, és a dél-ukrajnai Odessza Csornomorszk nevű negyedében is robbanások hallatszottak. Odessza megyében szintén légiriadót rendeltek el. Nyugat-Ukrajnában, a Kijevtől nyugatra fekvő Vinnicja megyében, közúti ellenőrzés közben megöltek egy rendőrt, a társát pedig megsebesítették. Az ügyészség tudatta, hogy két katonát köröznek a bűncselekménnyel összefüggésben, akik egy évvel ezelőtt egy gépesítettlövész dandárban szolgáltak, azóta más egységhez vezényelték át őket.