A Kutyapárt demonstrációján Deutsch Tamás-bábú és a kalózpárti Mikulás vitatkoztak a fű legalizációjáról

A Kutyapárt demonstrációján a marihuána legalizációjáért folytatott vita során Kovács Gergely társelnök korábbi kijelentését, miszerint a fű legalizálása közel áll, cáfolatot nyert. A Madách téren kevesebben gyűltek össze az eső ellenére, és a meghívott Deutsch Tamás távollétében Le Marietta és Mikuláš Peksa vitatkoztak a témáról.

A Kutyapárt társelnöke, Kovács Gergely egy évvel ezelőtti kijelentése, hogy a marihuána legalizálása hamarosan megtörténhet, nem valósult meg. A párt idén is a Madách téren szervezte meg a demonstrációját, de az eső miatt kevesebben jelentek meg, bár néhány brit turista csatlakozott az eseményhez.

A Kutyapárt európai listavezetője, Le Marietta és a cseh Kalózpárt európai parlamenti képviselője, Mikuláš Peksa vitáztak volna Deutsch Tamással, aki azonban nem jelent meg. Le Marietta szerint a Kutyapárt az Európai Parlamentbe kerülve közelebb fog kerülni a Kalózpárthoz, amely a szabadságért, a polgári jogokért és a kannabisz legalizációáért küzd.

Mikuláš Peksa kiemelte, hogy az Európai Parlamentben pártközi összefogással, többek között az Európai Konzervatívok tagjaival is, csoport alakul a kannabisz rekreációs célú legalizálásának megvitatására. A legalizáció tagállami hatáskörbe tartozik, de egyre több ország, köztük Németország is, halad a szabad használat felé, bár ott a Kalózpárt szerint a kannabisz klubtagsághoz kötött hozzáférés túl bürokratikus.

Csehországban a társadalom többsége pozitívan áll a legalizációhoz, de a parlamenti konzervatív többség akadályozza a törvénymódosításokat. Mikuláš szerint a konzervatívokat is meg fogják győzni.

A demonstráció délután kettőtől zajlott, négy óra húsz perctől pedig beszédek és zenei fellépők váltották egymást. Suzi Dada, a párt társelnöke, 4:20 után bejelentette, hogy "legális lett a fű", majd hozzátette, hogy "nem ebben az országban", és kifejezte unalmát, hogy minden évben ugyanazokat a szövegeket kell ismételnie. Suzi a kormány drogpolitikájának hiányosságairól, a leterhelt egészségügyi rendszerről és a drogokról való hiteles tájékoztatás hiányáról beszélt.

Suzi Dada azt is elmondta, hogy a ferencvárosi politikusoktól gyakran kapja azt a vádat, hogy a demonstrációk alatt drogoznak, holott az alkoholproblémával küzdő képviselőknek kellene inkább aggódniuk a fiatalok jólétéért, különös tekintettel a középiskolások körében növekvő alkoholfogyasztásra.