A mezőgazdasági gázolaj utáni adóvisszatérítés növekedése

A mezőgazdasági termelők számára jó hír, hogy a gázolaj utáni jövedéki adó visszatérítésének mértéke nő, amely a világpiaci ártól függően a megfizetett adó 90 vagy 90,5%-át teszi ki.

A Magyar Közlönyben közzétett friss kormányrendelet értelmében, a veszélyhelyzet miatt bevezetett rendkívüli jogrend alapján, lehetővé válik a jövedékiadó-törvénytől való eltérés. Ez a változás a mezőgazdasági termelők számára különösen kedvező, hiszen a gázolaj esetében tavaly több mint 20%-kal emelt adót mostantól részben visszaigényelhetik.

A világpiaci kőolaj árától függően, ha az ár meghaladja az 50 USD/hordó értéket, akkor a jövedéki adó mértéke 142 900 Ft/ezer liter, ha nem, akkor 152 900 Ft/ezer liter. Az új szabályozás alapján, ha az ár meghaladja az 50 USD-t, a megfizetett adó 90%-a, ha nem, akkor 90,5%-a igényelhető vissza.

Fontos megjegyezni, hogy ez a rendelkezés 2021. május 1-től lép érvénybe, és bár a visszaigényelhető adó mértéke nő, az elszámolható gázolaj mennyisége továbbra is korlátozott, évente maximum 97 liter/ha. Az Agrárkamara külön felhívja a termelők figyelmét, hogy ezt a limitet továbbra is be kell tartaniuk.